Den nemmeste og faktisk også billigste måde at få frisk
kaffe selv, er er at riste selv.
Ovnen kan godt kunne bruges hvis du ikke er bange for røg i køkkenet for røg i køkkenet. Hvis du kun rister lyst, så behøver det ikke ryge mega
meget. Hvis du heller vil riste udenfor, eller have mere kontrol over
ristningen. Så kan jeg fortælle hvordan jeg har gjort.
Jeg har købt en popcorn maskine. Den kan faktisk kan modificeres ret nemt, så den kan bruges som kafferister. Der er mange der rister i en popcorn maskine. Ekspedienten hos Kaffemekka fortalte mig at han også brugte en. Den virker også efter samme princip som den populære I-Roast, som koster omkring 2000kr.
En popcorn maskine, der er baseret på varmluft, dvs den består af en blæser og et varmelegme, er faktisk glimrende til at riste kaffe
på. Det gør det også nemt at riste ude på altanen, i garagen eller hvor røg
ikke er noget problem. Temperaturen kan godt blive en udfordring til vinter, men det er
der råd for. Nu er det jo sommer så det tager vi senere.
Du skal bare være sikker at de lameller hvor den varme luft kommer
inde i popcorn maskinen sidder i siden, og ikke i bunden, da der ellers kan
komme rester fra kaffen ned til varmelegemet og gå ild i. Når du bruger en
popcornmaskine til riste kaffe på, så bliver du nød til at ændre den en lille
smule for at den kan blive varmere. Det betyder at plastikken kan smelte, og der er hvis du rister bønnerne for længe risiko for at de går i brand. Så forlad den aldrig af syne, nu er du advareret.
Jeg har en købt en Severin popcorn maskine til 200kr. Hvis du vil gøre det billigere så er kik på et lommemarked. De første
ristninger blev dog ikke gode, da temperaturen ikke kom over 170 gC. Grunden
til dette, er et relæ der sidder inde i den som slår fra. Jeg har derfor åbnet den og bypasset relæet med en ledning. Vær
opmærksom på at du ikke kan lodde en ledning fast, da det bliver så varmt at
loddetinnet kan smelte igen under brug. Jeg bare taget en ledning og snoet
rundt på begge sider af relæet. Herved er der ikke noget der stopper for
varmetilførslen. Det gør at du kan komme højt nok op i temperatur, til at riste kaffebønner,
Jeg skal nok smide et billede op af modifikationen på et tidspunkt.
Nu kan jeg tage kafferisteren med ud på altanen, og undgå røg i køkkenet. Det giver de fleste gange rigtig god kaffe. Bedre end de hele bønner fra supermarkedet. Professionelt ristet bønner er det dog ikke. Det har jeg ikke nok kontrol over processen, da jeg kun kan styre tidspunktet hvor jeg stopper ristningen og køler dem ned. Temperaturen ude på altanen, og især om det blæser gør en stor forskel på hvor lang tid det tager at riste. Jeg har derfor om yderligere planer om ændre risteren så jeg både kan styre blæserhastighed og varmelegemet.
Lige en ting. Når du har ristet, så skal der gå ca. 1 døgn før bønnerne har afgasset og er klar til brug. Bønner udvikler Co2 i perioden efter og mange anbefaler at sætte dem i kaffeposter med en ventil i. Jeg har dog ikke oplevet nogen problemer med at komme dem i en frysepose, og komme en klips på, og så ligge dem ind i køleskabet indtil brug.
Lige lidt riste teori:
Når man rister tager man udgangspunkt i 2 fænomener der sker
når man rister. Første knæk og andet knæk. Lige som popcorn, så knækker kaffe bønner også med en poppende lyd når de bliver varmet op. Første knæk sker omkring 200gC, senere
i ristningen kommer der et knæk mere. Typisk stopper du ristningen mellem 1. og
2. knæk.
Mere konkret er en ristning delt ind i følgende perioder:
Cinamon ristning
Den lyseste ristning. Stoppes
lige før første knæk
City
Lige når første knæk stopper
City+
Midt imellem første og andet knæk. Stadig brugbar til almindelig kaffemaskine/stempel kande
Full City
Lige før andet crack. Nu begynder du typisk at nærme dig en kaffe
til espresso.
Full City+
Efter er 2. knæk er begyndt. En mørkristet kaffe anbefalet til espresso
Efter er 2. knæk er begyndt. En mørkristet kaffe anbefalet til espresso
Fransk
Lige inden bønnerne blive til kul. Smager brændt
Ingen kommentarer:
Send en kommentar